Или поне не по познатия ни начин и дори не лично. Представете си, влизайки в кухнята си след
дълъг работен ден да намерите ухаещо и топло любимото ви ястие, сякаш
приготвено от звезден готвач. Това може
и да звучи като история от фантастичен филм, но е факт, че първата в света
кухня-робот е на път да стане реалност. Тя беше демонстрирана вече няколко пъти
тази година и е разработена от екип от британски учени от Moley Robotics. Да, наистина, в момента
тя може да направи само крем супа от раци и изисква всички съставки и прибори да
са предварително позиционирани перфектно. Целта обаче е потребителите да имат
готова версия в рамките на две години, на цена от около 10 000 £ ($ 14,600).
Компанията предвижда да можете да свалите библиотека от рецепти от цифров
магазин, които вашият робот-готвач да използва.
сн. Sebastian Anthony
Кухнята робот всъщност имитира точните движения на Тим
Андерсън, победителя от телевизионното шоу MasterChef 2011. Moley Robotics
създават точно копие на кухнята и с няколко камери записват Anderson докато прави
крем супа от варени раци. Записът е правен пет пъти, с лед което те вземат
най-чистите движи от всяка серия и ги поставят в база данни, която се
управляват от персонален компютър, използващ специална операционна система.
Интересното е, че когато попитали този майстор готвач дали приготвената от
робота супа е по-вкусна от неговата, той отговорил утвърдително: "Да, той
е по-надежден и всеки път я прави максимално добре. Докато аз съм само един
човек и всеки път допускам вариации."
сн. Reuters
Разбира се, всичко това са само опити, свързани
с много още проучвания и разработки, но има и други, малко по-реалистични
виждания за кухнята ни да речем след 10 години. В разпространена неотдавана
концепция на ИКЕА домът ни и по-специално кухнята в него през 2025 година ще се
отличава с гъвкавост и многофункционалност. И ако до скоро диванът ни беше
любимата мебел, в следващите години може би масата ще стане основната част от
мебелите в дома, смята Magnus Engman, който отговаря за дизайна в ИКЕА."Това е новото гъвкаво мислене за дома". И
очаква тенденцията да продължи, като прогнозира, че на масата в дома си хората
не само ще се хранят, играят и се забавляват, но и ще готвят.
Скрити индукционни бобини ще затоплят тенджери и тигани и
така ще се елиминира необходимостта от печка в малките жилища. Тази
'умна маса' ще може да ни помогне и с рецепти за приготвяне на храната, с
измерване на количеството на продуктите и т.н. С помощта на камера върху
повърхността на масата ще се прожектират рецепти, свързани с продуктите, които
поставяте на масата. А модерно килерче ще съхранява и охлажда храна в прозрачни
отделни контейнери на отворени рафтове като този дизайн помага хората да се вдъхновяват
за готвене от това, което е под ръка, вместо да купуват повече. Също така ще се
пести енергия: технологията с индукционно охлаждане, вградена в рафтовете,
реагира на специалните стикери върху опаковката на храната, за да поддържа в
контейнерите правилната температура.
Проектът е разработен съвместно с дизайнерска
компания и отделите по дизайн в известни университети в Холандия и Швеция и е
част от концепцията на ИКЕА
за кухнята на бъдещето, представена по време на изложението в Милано тази
година.
Това са само малка част от идеите за кухнята на бъдещето, но повечето от тях изглежда са насочени или към начинаещи готвачи, които едва ли упражняват редовно тази дейност, или към богатите
потребители, които нямат време или интерес към готвенето, но предполагат, че
при други обстоятелства може би си заслужава да опитат. Но само с технология,
която до голяма степен прави всичко за вас.
Undoubtedly, 2020 will go down in history as the year in which (almost) we all moved our workplace home. The world we live in, and with it the world of design, is changing at a dizzying rate. And all together we are trying to catch up with the changes, each one in his own way. We learn to live mostly online, while rediscovering some abandoned ways of communicating, such as walking and long phone conversations or communicating in a very small circle. In recent months, we had also to get used to an unexpected development of one of the major global trends - from living in a globalized to living in a local, microworld. With periods of forced closure, our home has become a refuge from the uncertain world outside and a stage for all activities in everyday life. It is no longer a place to cross, but a "base camp". We have learned to appreciate again the importance of the home environment, the yard, the balcony and the garden. And we quickly had to think about what we like in our ho...
Това е интервюто,което г-н Грчич беше така любезен да ми даде по време на Sofia Design Week миналия юни, публикувано в августовския брой на сп. "Наш дом". Мисля, че би било интересно да се види каква е оценката му, какво предлага на организаторите за в бъдеще и какви са съветите му за младите дизайнери в България: And this is my inteview with K. Grcic included in the latest issue of magazine Nash dom and its first new format - INTERIORS QUATERLY, which starts with a short history. 2011 is presented with my interview: Share
INTERVIEW TEMENOUZHKA ZAHARIEVA By Ingo Schaer Interior Deluxe talked to Temenouzhka Zaharieva, an Interior Designer from Sofia, about Living Room Lighting and How to create a good mood in your living space by using great lighting. Interior-Deluxe: What’s important to keep in mind when lighting a living room ? TZ: Lighting is one of the most exciting elements of interior design, and yet one that can still be neglected. Especially by clients, mostly because they are not aware of the many possibilities that lighting can bring to the overall impact of a room – both, during the day when not switched on, but it can be a great accent piece with its design, and in the darkness of the night when we can create different moods just with the help of lighting. The old days of the single pendant light in the middle of the room are becoming a distant memory, a g ood living room lighting today means a good mix of lighti...
Comments