Или поне не по познатия ни начин и дори не лично. Представете си, влизайки в кухнята си след
дълъг работен ден да намерите ухаещо и топло любимото ви ястие, сякаш
приготвено от звезден готвач. Това може
и да звучи като история от фантастичен филм, но е факт, че първата в света
кухня-робот е на път да стане реалност. Тя беше демонстрирана вече няколко пъти
тази година и е разработена от екип от британски учени от Moley Robotics. Да, наистина, в момента
тя може да направи само крем супа от раци и изисква всички съставки и прибори да
са предварително позиционирани перфектно. Целта обаче е потребителите да имат
готова версия в рамките на две години, на цена от около 10 000 £ ($ 14,600).
Компанията предвижда да можете да свалите библиотека от рецепти от цифров
магазин, които вашият робот-готвач да използва.
сн. Sebastian Anthony
Кухнята робот всъщност имитира точните движения на Тим
Андерсън, победителя от телевизионното шоу MasterChef 2011. Moley Robotics
създават точно копие на кухнята и с няколко камери записват Anderson докато прави
крем супа от варени раци. Записът е правен пет пъти, с лед което те вземат
най-чистите движи от всяка серия и ги поставят в база данни, която се
управляват от персонален компютър, използващ специална операционна система.
Интересното е, че когато попитали този майстор готвач дали приготвената от
робота супа е по-вкусна от неговата, той отговорил утвърдително: "Да, той
е по-надежден и всеки път я прави максимално добре. Докато аз съм само един
човек и всеки път допускам вариации."
сн. Reuters
Разбира се, всичко това са само опити, свързани
с много още проучвания и разработки, но има и други, малко по-реалистични
виждания за кухнята ни да речем след 10 години. В разпространена неотдавана
концепция на ИКЕА домът ни и по-специално кухнята в него през 2025 година ще се
отличава с гъвкавост и многофункционалност. И ако до скоро диванът ни беше
любимата мебел, в следващите години може би масата ще стане основната част от
мебелите в дома, смята Magnus Engman, който отговаря за дизайна в ИКЕА."Това е новото гъвкаво мислене за дома". И
очаква тенденцията да продължи, като прогнозира, че на масата в дома си хората
не само ще се хранят, играят и се забавляват, но и ще готвят.
Скрити индукционни бобини ще затоплят тенджери и тигани и
така ще се елиминира необходимостта от печка в малките жилища. Тази
'умна маса' ще може да ни помогне и с рецепти за приготвяне на храната, с
измерване на количеството на продуктите и т.н. С помощта на камера върху
повърхността на масата ще се прожектират рецепти, свързани с продуктите, които
поставяте на масата. А модерно килерче ще съхранява и охлажда храна в прозрачни
отделни контейнери на отворени рафтове като този дизайн помага хората да се вдъхновяват
за готвене от това, което е под ръка, вместо да купуват повече. Също така ще се
пести енергия: технологията с индукционно охлаждане, вградена в рафтовете,
реагира на специалните стикери върху опаковката на храната, за да поддържа в
контейнерите правилната температура.
Проектът е разработен съвместно с дизайнерска
компания и отделите по дизайн в известни университети в Холандия и Швеция и е
част от концепцията на ИКЕА
за кухнята на бъдещето, представена по време на изложението в Милано тази
година.
Това са само малка част от идеите за кухнята на бъдещето, но повечето от тях изглежда са насочени или към начинаещи готвачи, които едва ли упражняват редовно тази дейност, или към богатите
потребители, които нямат време или интерес към готвенето, но предполагат, че
при други обстоятелства може би си заслужава да опитат. Но само с технология,
която до голяма степен прави всичко за вас.
* A translation of my article in "More for the house" photo Temenouzhka Zaharieva After more than a year of restrictions due to the pandemic, which excludes any exhibitions, trade fairs and events, and after several delays, the largest international event dedicated to furniture and interior design - the Milan Fair, although on unusual dates, is a fact. Supersalone , the special event of Salone del Mobile curated by Stefano Boeri took place from 5 to 10 September 2021. It proposed a new interesting format that shows what the international furniture fair should look like in the future - with a sustainable design, prevailing digital information, and a holistic approach. In just a few months, Salone del Mobile.Milano managed to organize and hold its special event, which gives hope for a fresh start. Of course, it was limited to the first four of the 24 pavilions at Fiera Milano, where 1,900 projects of almost 69,000 square meters were displayed. But this was actually the ...
Undoubtedly, 2020 will go down in history as the year in which (almost) we all moved our workplace home. The world we live in, and with it the world of design, is changing at a dizzying rate. And all together we are trying to catch up with the changes, each one in his own way. We learn to live mostly online, while rediscovering some abandoned ways of communicating, such as walking and long phone conversations or communicating in a very small circle. In recent months, we had also to get used to an unexpected development of one of the major global trends - from living in a globalized to living in a local, microworld. With periods of forced closure, our home has become a refuge from the uncertain world outside and a stage for all activities in everyday life. It is no longer a place to cross, but a "base camp". We have learned to appreciate again the importance of the home environment, the yard, the balcony and the garden. And we quickly had to think about what we like in our ho...
Това е интервюто,което г-н Грчич беше така любезен да ми даде по време на Sofia Design Week миналия юни, публикувано в августовския брой на сп. "Наш дом". Мисля, че би било интересно да се види каква е оценката му, какво предлага на организаторите за в бъдеще и какви са съветите му за младите дизайнери в България: And this is my inteview with K. Grcic included in the latest issue of magazine Nash dom and its first new format - INTERIORS QUATERLY, which starts with a short history. 2011 is presented with my interview: Share
Comments