Thursday, September 03, 2015

Революция... в тоалетните*

Публикацията ми във в. Дневник
Една от причините за растящото значение на банята, включително и като брой на изпълнявани функции, е постоянната липса на време. За нас става все по-необходимо да намираме време за отпускане и почивка, а най-бързото решение на този проблем е наличието на удобна, приятна и добре оборудвана баня. Това естествено води до стремеж към все повече предложения от страна на производителите: SPA терапия, цветотерапия, парна баня, масаж с водни струи, йога във ваната и до съсредоточаване на интереса на дизайнери и производители върху новите технологии и иновациите, които биха помогнали за постигане на такава удобна, добре функционираща, екологична и добре оборудвана баня.

Това допринесе за множество интересни иновации като изброените по-горе възможности за различни видове терапия, но също така и за контролиране на количеството водна струя, програмиране на температурата й, прилагане върху смесителите на специална антибактериална обработка, която не се отмива, и т.н. Всички тези иновации, за които всички вече сме чували, бяха представени и по време на провелото се през април най-голямо международно изложение, посветено на баните, ISH във Франкфурт. Това е мястото, където на всеки две години най-известните фирми за обзавеждане за бани показват новите си продукти и вложените в тях иновации. Но през тази година сякаш наред са тоалетните и думите, които много често се чуваха по време на изложението, бяха "революционна технология", при това най-вече по отношение на тоалетните. 

"Идеал стандарт" - AquaBlade™ 

Нови технологии

Едва ли неспециалистите биха се съгласили с такива определения, но замисляли ли сте се колко е важно да имаме удобството лесно и безпроблемно да поддържаме в баните си перфектна хигиена? А революционните технологии в тоалетната позволяват точно това. Например най-новият патент на "Идеал стандарт" AquaBlade™ е технология, която предоставя оптимален поток на водата в тоалетната чиния при всяко измиване, и покрива всеки сантиметър от керамиката за чиста тоалетна чиния. При традиционните съвременни тоалетни водата не покрива цялата тоалетна чиния и приблизително 20% от нея остава неизмита.

Резултатът на пълно измиване с AquaBlade™ се постига с малка консумация на вода заради интегрираните микропрорези и е много по-тихо, защото водният поток се движи плътно по повърхността на тоалетната чиния с минимална турбуленция и максимална ефективност. Технологията е удостоена с престижната международна награда за дизайн Red Dot.

Може да се каже, че тя всъщност представлява следващият етап на обявената по-рано технология на производство на тоалетни чинии без ръб (rimless),  която позволява лесен достъп за почистване, защото областта под ръба обикновено е най-трудно достъпното място както за водата, така и за почистване.  Много други производители, познати и на нашия пазар като например Roca и Catalano вече предлагат тази rimless технология, която постепенно се превръща в стандарт. Италианската компания Catalano също нарече революционна своята нова серия rimless тоалетни, защото освен това имат собствен патент за глазура на керамиката, която не задържа никакво замърсяване. 

Хубавото е, че споменатите технологии не са обвързани с конкретни модели - тенденцията е те да се интегрират и към съществуващи модели. А някои от продуктите вече се произвеждат и в България - през юли в завода в Севлиево стартира редовното производство на първия модел с AquaBlade™ технология. До началото на 2016 година в редовно производство ще влязат общо 10 модела, което ще превърне завода в производител с най-голям производствен обем за тази технология в света.

Умни тоалетни

“Flowsky” - Toto

Другата насока на приложение на новите технологии са бидета с дистанционно контролирано затопляне на седалката, измиване и сушене, както и възможност за предварително програмиране на настройките, нощно осветление и сензори за откриване на наличие на потребител и др. А американската KOHLER Karing Integrated Toilet е тоалетна и биде в едно с интегрирани такива технологии и вградена дезодорираща система с карбонов филтър, който неутрализира миризми в продължение на една година.

TOTO, друга американска компания, е включила в новите си модели WASHLET седалки от устойчива на замърсяване и лесна за почистване пластмаса, изработена на основата на силикон. Дистанционното им управление може да запамети настройки за двама потребители, достъпни само с натискане на едно копче.

Засега достъпни само за японския пазар са и моделите Flowsky на Toto, които измерват съдържанието на глюкоза, нивата на хормони и показателите за възпаления в урината. Данните потребителят след това може да изпрати на лекуващия си лекар.

Съществуват, разбира се, и системи с много други възможности. Тенденцията да се предлагат все повече умни тоалетни отдавна не е нова за Япония - там 75% от домовете притежават такива, но за Европа тя едва сега започва да се налага на пазара. Целта е, както беше казано в мотото на изложението ISH във Франкфурт, да имаме интелигентно интегриране на дизайн и технологии, за да направим живота си по-качествен и по-лесен.
Share

No comments:

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.