Tuesday, September 29, 2015

В кухнята на бъдещето може и да не готвим

Или поне не по познатия ни начин и дори не лично.  Представете си, влизайки в кухнята си след дълъг работен ден да намерите ухаещо и топло любимото ви ястие, сякаш приготвено от  звезден готвач. Това може и да звучи като история от фантастичен филм, но е факт, че първата в света кухня-робот е на път да стане реалност. Тя беше демонстрирана вече няколко пъти тази година и е разработена от екип от британски учени от Moley Robotics. Да, наистина, в момента тя може да направи само крем супа от раци и изисква всички съставки и прибори да са предварително позиционирани перфектно. Целта обаче е потребителите да имат готова версия в рамките на две години, на цена от около 10 000 £ ($ 14,600). Компанията предвижда да можете да свалите библиотека от рецепти от цифров магазин, които вашият робот-готвач да използва.
сн. Sebastian Anthony
Кухнята робот всъщност имитира точните движения на Тим Андерсън, победителя от телевизионното шоу MasterChef 2011. Moley Robotics създават точно копие на кухнята и с няколко камери записват Anderson докато прави крем супа от варени раци. Записът е правен пет пъти, с лед което те вземат най-чистите движи от всяка серия и ги поставят в база данни, която се управляват от персонален компютър, използващ специална операционна система. Интересното е, че когато попитали този майстор готвач дали приготвената от робота супа е по-вкусна от неговата, той отговорил утвърдително: "Да, той е по-надежден и всеки път я прави максимално добре. Докато аз съм само един човек и всеки път допускам вариации."

A robot in the Robotic Kitchen prototype
сн. Reuters
Разбира се, всичко това са само опити, свързани с много още проучвания и разработки, но има и други, малко по-реалистични виждания за кухнята ни да речем след 10 години. В разпространена неотдавана концепция на ИКЕА домът ни и по-специално кухнята в него през 2025 година ще се отличава с гъвкавост и многофункционалност. И ако до скоро диванът ни беше любимата мебел, в следващите години може би масата ще стане основната част от мебелите в дома, смята Magnus Engman, който отговаря за дизайна в ИКЕА. "Това е новото гъвкаво мислене за дома". И очаква тенденцията да продължи, като прогнозира, че на масата в дома си хората не само ще се хранят, играят и се забавляват, но и ще готвят.

Concept Kitchen 2025
Concept Kitchen 2025

Скрити индукционни бобини ще затоплят тенджери и тигани и така ще се елиминира необходимостта от печка в малките жилища. Тази 'умна маса' ще може да ни помогне и с рецепти за приготвяне на храната, с измерване на количеството на продуктите и т.н. С помощта на камера върху повърхността на масата ще се прожектират рецепти, свързани с продуктите, които поставяте на масата. А модерно килерче ще съхранява и охлажда храна в прозрачни отделни контейнери на отворени рафтове като този дизайн помага хората да се вдъхновяват за готвене от това, което е под ръка, вместо да купуват повече. Също така ще се пести енергия: технологията с индукционно охлаждане, вградена в рафтовете, реагира на специалните стикери върху опаковката на храната, за да поддържа в контейнерите правилната температура.

Concept Kitchen 2025
 Проектът е разработен съвместно с дизайнерска компания и отделите по дизайн в известни университети в Холандия и Швеция и е част от концепцията на ИКЕА за кухнята на бъдещето, представена по време на изложението в Милано тази година.

Това са само малка част от идеите за кухнята на бъдещето, но повечето от тях изглежда са насочени или към начинаещи готвачи, които едва ли упражняват редовно тази дейност, или към богатите потребители, които нямат време или интерес към готвенето, но предполагат, че при други обстоятелства може би си заслужава да опитат. Но само с технология, която до голяма степен прави всичко за вас. 

No comments:

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.