Friday, September 26, 2014

Как най-лесно да обновим един интериор

Това можете да прочетете в един от бюлетините, които подготвям за Хаусмайстер. Ето част от него:


Share

Дизайнът променя начина, по който живеем*

Stained-glass Driverless Sleeper Car of the Future
(сн. Sylvain Deleu) 
"Много хора си мислят, че дизайнът е само декорация (нещо, което разкрасява нас самите и средата, която ни заобикаля). Но тези хора ужасно грешат. Дизайнът е много повече от това; това е суперсила и с нея можете да промените света ... Бизнесът трябва да осъзнае неотложната необходимост от иновации чрез дизайн. Бих казала, дизайнерите и дизайн-мисленето са най-важните инструменти,  чрез които бизнесът може да се снабди с конкурентноспособни нови продукти и услуги", казва Nat Hunter, ко-директор дизайн в Royal Society of Arts и част от създадения там  Great Recovery project (проект Великото Възстановяване), целящ да се създадат нови партньорства за решаване на настоящите икономически и екологични предизвикателства и преминаване от линейна към циклична икономика.  
Наистина, ние може да живеем в цифров свят, но в по-голямата си част сме само потребители и колко от нас се замислят, че всички тези удобства, с които сме свикнали, са всъщност дизайн, който успешно използва иновациите и последните постижения на технологиите.
Представете си това – събуждате се, измъквате се от леглото, само  натискате един бутон на вашия iPhone и се замъквате сънени към кухнята, където вече ви чака прясно сварено кафе. И не от любимия партньор, а от Top Brewer - може би най-примамливият от високия клас уреди, изложени по време на  Architectural Digest Home Design Show в Ню Йорк през март. Това е лате-машина от Дания, която прилича на елегантно извито кранче, което излива в чашите ви кафе и капучино с точно определено от вас количество пяна. Създадена е от Scanomat - компания, която предлага отдавана тези машини на обществени заведения, барове и хотели, но сега вече те са достъпни и за домашните кухни – разбира се, на съответна цена от $11,000.
Друг популярен пример - 3D принтерите, считани за предвестници на Третата индустриална ревоюция, през последната година започнаха да показват потенциала си като част от всекидневно използваната от масовите консуматори технология. Компанията MakerBot представи през януари нова генерация малки 3D принтери, които лесно могат да се използват у дома, а The Sugar Lab демонстрираха 3D принтери за ‘печатане’ на храна, които могат да превърнат всеки хранителен продукт в скулптурно произведение на изкуството, което трудно би могло да се създаде по друг начин. Но едно от най-важните постижения при този начин на производство е фактът, че няма никакви загуби на материали – няма отпадъци, а производителят е и консуматор и той е директно ангажиран в процеса.
Бъдеще без пари в брой – за такова отдавна се говори и на последното изложение на CES през януари това отново стана много обсъждана тема след представянето на може би най-революционната система Biyo, която ще ни освободи от необходимостта да плащаме с пари в брой, дебитни карти и дори смартфони. Вместо това, тя прочита уникалния модел на разположение на вените под кожата на дланта ни и така ни позволява да закупим исканата стока.
  
Да, ние живеем заобиколени от технологии, които улесняват работата ни и живота у дома, но всички те са дело на обединените усилия на научни работници, дизайнери и производители. Нещо повече – дизайнът играе основна роля в процеса от преминаване  от линейна към циклична икономика (при която техническите и биологични вещества биват рециклирани обратно в системата, като ресурс за следващ продукт или процес. Използват се повече възобновяеми енергийни ресурси и по-малко изкопаеми, като съвсем малък процент остава ненужен след употреба.) Дизайнерите могат да помогнат да се намалят разходите и щетите върху природата още в процеса на създаване на един продукт, не само чрез използване на щадящи технологии, но и чрез включване на възможността продуктите да се рециклират.
Тенденция:
Все повече известни марки инвестират в собствени лаборатории за иновации. Tesco, наример, имат лаборатория за иновативни технологични решения, която работи в тясно сътрудничество с Microsoft.Share
________________________________________
* Това е част от оригиналния текст на статията ми, която излезе вчера в КАПИТАЛ Daily под заглавие "Бъдещето е в иновациите чрез дизайн"

Saturday, September 13, 2014

Умен дом*


Share   "Когато не сте вкъщи, случва ли ви се да ви притесняват въпроси като: "Дали изключих всичко? А включих ли алармата?" С умен дом ще можете да си отговорите много лесно на тези въпроси с един бърз поглед към вашия смартфон или таблет.

И не само това - вашият бъдещ дом ще бъде интелигентен и ще реагира гъвкаво на нуждите ви: стените ще могат да се преместват, ако решите да правите парти и имате нужда от малко повече пространство. А хладилникът ще ви казва на кои продукти срокът на годност изтича и трябва да се заредят отново. Ще можете да готвите и да четете рецептата на холографско изображение върху плота на печката.

Идеята за дом, който е в състояние да взаимодейства със собствениците си като разумен индивид е фантазия, занимаваща хората още от края на 60-те и началото на 70-те. Изглежда, че тази мечта е на път да се превърне в реалност. Още през януари тази година CES 2014 (търговско изложение за потребителска електроника и технологии, което се провежда всеки януари в Лас Вегас, Невада) ни позволи да надникнем в близкото бъдеще, когато в интуитивни интелигентни домове ще можем да контролираме едва ли не всичко с помощта на едно приложение за смартфона си. В центъра на вниманието тогава беше компанията SmartThings, която предлага възможност да превърнете смартфона си в дистанционно за контрол на всички интелигентни устройства в дома – от интелигентни ключалки до интелигентни крушки и интелигентен хладилници.

Днес Smart Things е част от групата Open Innovation Center на Samsung и това обединение даде възможност – по време на световното търговско изложение за потребителска електроника и домакински уреди IFA в Берлин миналата седмица, да бъде представена една напълно интегрирана умна къща. С помощта на пакет от интелигентни сензори, технологията предлага пълен достъп и контрол върху всяко устройство и домакински уред в къщата, включително хладилници, перални машини, климатици, робот-чистач чрез интегрирано приложение, инсталирано например във вашия смартфон. Ще можете да активирате гласовия контрол и когато кажете "почистване на къщата", вашият робот-чистач ще започне да работи, а когато кажете "Отивам в леглото", цялата къща ще се затъмнява автоматично.

Моят дом е умен

Умният дом ви осигурява спокойствие, тъй като позволява да останете свързани с дома си дори и по време на годишната ваканция. Ще можете да видите какво става в дома ви чрез IP камера, да получавате известия за това кой е на вратата ви, така че да може да се отвори вратата за тях, дори и ако сте далеч.

А за да можете да трансформирате функциите и размерите на стаите във вашия умен дом, ще трябва да използвате разработка като CityHome на MIT Media Lab - интердисциплинарна изследователска лаборатория в Масачузетския технологичен институт, посветена на проекти обединяващи технологии, мултимедия, науки, изкуство и дизайн...."

__________________

* Това е част от статията ми във в. Дневник, където можете да прочетете и останалата част. 

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.