Saturday, November 26, 2016

ТЕНДЕНЦИИ В ДИЗАЙНА*

*Това е част от статията ми във в. Капитал от миналата седмица
ТЕНДЕНЦИИ 2017 - пастели навсякъде

Ако се колебаете в какво точно да инвестирате за новия си дом, може би добра идея би било да научите малко повече за най-важните тенденции, които ще оформят пазара на продукти за интериора през идващата 2017 година. Едно информирано решение винаги е по-добро - то ни дава възможност да сверим часовника си, дори и когато пренебрегнем глобалните тенденции в полза на личните си предпочитания.

Спомняте ли си, когато си мислехме, че устойчивостта е прищявка - къс момент във времето, като краткотрайните модни тенденции, сменящи се всеки сезон. Но се оказа, че "да си зелен" продължава да бъде разрастваща се тенденция, обхващаща всички сфери на живота, пълна пазарна промяна, която до голяма степен повлия и пазара на стоките за интериора. Вероятно терминът еко-мебели не е непознат вече за повечето потребители - всеки грижещ се за себе си и околната среда човек би предпочел да има в дома си мебели, направени от естествени и безвредни за здравето материали, произведени по незастрашаващ природата начин. Интересно е да се отбележи, че това, което завзема пространството на пазара на луксозни мебели напоследък с бърза скорост и издига на по-високо ниво еко-мебелите, са органичните мебели, произведени чрез използване на суровини, които не са отглеждани с пестициди или други вредни химикали.

Като част от тази глобална тенденция е и нарастването на броя на продуктите със самопочистващи се повърхности. Вече има 'умни' прозорци, свръхустойчиви на вода и така капките дъжд, носещи със себе си прах и други замърсявания просто се плъзгат по тях. А италианската компания CATALANO използва за санитарната си керамика специална глазура, която създава идеално гладка и равна повърхност, премахвайки микро-грапавините на порцелана, като по този начин не позволява задържането на  мръсотия върху санитарията. И също така позволява цветовете на продуктите да не се променят с времето, а те са напълно в тон с другата голяма и трайна тенденция в интериора - пастели навсякъде!
DULUX - спокойствие чрез меки пастели и неутрални цветове 
Това е една от дълго задържалите се тенденции - вероятно заради успокояващия им ефект пастелите са предпочитания избор на цветове за стените, текстила, дори и санитарната керамика. Тя започна преди няколко години и все повече се утвърждава и развива - почти всички компании, занимаващи се с цветове и бои включват пастелите като част от очакваните тенденции за 2017 година. И това е очаквано и логично, защото меките пастелни цветове са естествен антидот на напрежението в съвременния начин на живот.
Новото в предвижданията за цветовете е по-комплексния подход, при който тенденциите са групирани тематично и всяка тема обединява комбинация от цветове. Например BEHR (американска компания за интериорни и екстериорни бои, грундове и продукти за обработка на повърхности) предвижда 4 тематични групи за цветове на 2017 година. Пастелите са в групата, наречена Comfortable Palette - цветова палитра от четири меки, женствени и изискани пастелни цветове, създаващи усещане за комфорт. Подобни са цветовете в тематичната група на DULUX, наречена Sentience - чувствителност. Има и една друга причина пастелните цветове да са толкова харесвани - те много лесно се комбинират помежду си - така че, възползвайте се.
А за тези, които имат желание да изразят себе си по-категорично и двете компании предлагат комбинации на пастели с по-ярки цветове, особено тези от палитрата и десените на стила Баухаус и движението Мемфис. Те включват частично боядисани в геометрични форми стени и мебели с графични подчертаващи елементи в черно.
dulux chroma 

След като за 2016 г. PANTONE® за първи път предложиха комбинация от два цвята - пастелно синьо и розово, още през месец март тази година те представиха своето виждане, че предпочитането на едни цветове пред други е остаряла концепция и затова предложиха свои тематични групи с цветове, всяка от които свързана с определени емоции. Особено вдъхновяваща е Florabundant, в която наред с различни нюанси в пищните цветове на цветята изпълнителният директор на Pantone Color Institute Leatrice Eiseman  прогнозира и засилено използване на мащабни флорални мотиви.
Но тенденциите не винаги могат да се предвидят от агенциите, занимаващи се с прогнози. С повече от 50% от населението на света в момента живеещо в градовете и очаквания тази цифра да нарасне до 60% до 2030 г., можем да кажем, че никога преди толкова много хора не са били съсредоточени в градските райони. Това неизбежно води до промени в начина ни на живот - все по-малки са жилищата, които трябва да поемат нарастващия брой желаещи да живеят в градовете. В резултат на това нараства броя и търсенето на продукти с дизайн, който пести място. А цялостното оформление на помещенията е все по-флуидно, с преливащи една в друга зони. Това позволява пространството да се използва по-добре: чрез подвижни прегради и плъзгащи се стени можем временно да отделяме дадена част от интериора или при необходимост - да я затворим. Защото дизайнът на домовете ни често се подчинява и на една друга характерна тенденция: с възможностите на съвременните технологии нараства броя на домовете, които изпълняват двойна функция - на място, където можеш да живееш удобно и да работиш ефективно.
От друга страна, домът ни трябва да бъде мястото, където можем да се разтоварим пълноценно от натоварващото ежедневие и да се заредим отново. Затова особено важно значение придобива дизайнът на банята. Днес тя се превръща в нещо като наша втора дневна, място за отдих, но - предназначена за индивидуално ползване. За разлика от размера на останалите стаи в жилището, които се смаляват, тя увеличава размера си. Това е световната тенденция. Модерният човек иска стая с възможност за разнообразни дейности в интимна обстановка – със зони за хигиена, разкрасяване, фитнес, което се приближава все повече и по начин на обзавеждане и като физическа близост до зоните за сън и до дневната. И в банята, както и в тях използваме "умни" нововъведения, които ни позволяват с натискането на един бутон на смартфона да контролираме осветлението, обема  и температурата на водата.

Ако искате да сте в крак с последните тенденции в интериора, не трябва да пропускате и засиленото присъствие на тапетите - пищни, разнообразни, водоустойчиви, те могат лесно да освежат дома ни дори и само като смел акцент на една от стените. Представените по време на последните есенни изложения в Париж и Лондон модели отново ни предлагат артистичността на неостаряващия Art Deco стил в интериора.
--------------------
А ако искате на практика да приложите тези или други тенденции и идеи в интериора на жилището си и имате нужда от помощ - пишете ми! С радост ще ви помогна с проект и/или консултация!
Share

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.