Tuesday, February 18, 2014

ART DECO - НОВАТА СТРАСТ В ИНТЕРИОРА

Това е част от моята статия за една от актуалните тенденции за изминалата 2013 г. - манията по стила  ART DECO, излязла в сп. "Идеален дом", октомври 2013:


Течението Art deco се появява в периода между двете световни войни. Неговият пик е в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век. Интересно е да се отбележи, че този период се свързва и с утвърждаването на интериорния дизайн като нова професия.

maistorite.bg

Днес това понятие се използва за декоративни елементи и похвати, специфични цветови предпочитания и формати, различни за различните страни - от ярките цветове на епохата на джаза до металните тонове на модернизма от 30-те. Стилът Art deco се очертава да бъде следващата гореща тенденция както в модата, така и в интериора.

maistorite.bg

Как да го пресъздадем у дома?
Започнете с впечатляващо осветление. Аплици със светлинен лъч нагоре или надолу, който хвърля лъскав блясък, футуристични осветителни тела с полирани блестящи материали като хром и месинг, акцент върху геометричните форми.

Текстилът е с графични десени и лъскава текстура, широко се използва винил, коприна и сатен, а килимите, мокетите и тапицериите са с ритмични геометрични мотиви и щампи на животни. Не забравяйте и нотка на метален блясък - може да бъде текстил с втъкани златни нишки или бродирани възглавници със сребърни детайли.

Черно и бяло са емблематичните за стила Art deco цветове. Лакираните мебели от екзотична дървесина, огледални повърхности, включително и мебели с огледално покритие. Стъклопис и интарзии - тези красиви елементи успешно обогатяват и модерните интериори.

Подробности четете в "Идеален дом", октомври 2013
Статията се анонсира с позволение на издателството
Оригинално заглавие: "Art deco - новата страст в интериора"
Текст: Теменужка Захариева, снимки: Идеален дом
------------------------


А оригиналният текст всъщност започва така:

Назад към бъдещето?
                                                                       Теменужка Захариева

Усетихте ли треската около „Великият Гетсби”, обхванала зрителите му по целия свят с впечатляващите декори, музика и костюми? След премиерата на филма на Баз Лурман на 16 май тази година все по-голям брой хора сякаш преоткриват стила на епохата на джаза. Вдъхновението на 20-те години с блясъка и усещането за свобода (особено в модата за жените, която вече им дава възможност без ограничения да танцуват до изгрев слънце) и за завръщане на радостта от живота, намира все повече почитатели сред  днешните млади хора. Създателите на филма са използвали умело всички средства, за да постигнат въздействие върху представителите на различните поколения зрители . За някои това е впечатляващият саундтрак, който поставя историята на Ф. Скот Фицджералд в съвременна светлина с изпълнители като Beyonce, Lana Del Ray,  Fergie и много други и комбинира модерни хип-хоп елементи и ретро джаз звучене. За други това са пищните интериори и костюми.
Това е една интересна интерпретация на епохата на стила Art deco и на джаза с пищните и екстравагантни, но неизменно елегантни партита, декадентски бижута и лъскави рокли с ниска талия. Но и на красивите интериори.
Интересно е да се отбележи, че този период се свързва също така и с утвърждаването на интериорния дизайн като една нова професия, както и като средство за себеизразяване.
Ако искате да видите модерна интерпретация на този стил, разгледайте снимките от хотел Plaza до Сентрал Парк, Ню Йорк, любимо място на Франсис Скот и Зелда Фицджералд, който подготви нов президентски апартамент, изцяло посветен на "Великият Гетсби"  с обзавеждане в стил Art Deco и характерни за епохата мебели.
Течението Art deco се появява в периода между двете световни войни с връх в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век.  И колкото се задълбочава Голямата депресия, толкова повече се засилва влиянието му, сякаш то дава средство за бягство от нея.

В десетилетията след  първата световна война светът се радва на икономически бум и това намира израз в една от най-ярките тенденции в дизайна на тези десетилетия: Art Deco и модерното изкуство.  Днес ние свързваме тези трайни стилове с емблематичната Chrysler Building, златната ера на Холивуд, трансатлантическия параход...."

А ето и някои съвременни варианти на този стил:
Bisazza Bagno - The Hayon Collection Share

No comments:

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.