Skip to main content

Модата и интериорния дизайн

Това е оригиналният текст на статията ми Гардеробът – форма и съдържание,
публикувана в Капитал LIGHT миналата седмица.

Има ли връзка между двете? Можем ли да имаме интериор, който да съответства на нашите модни пристрастия и на сезонните тенденции? Със сигурност – да. Ето един лесен за реализация пример: Моделът е от колекцията на Chloe Пролет 2010, а интериорът – на Kara Mann, компания за интериорен дизайн от Чикаго.




А какво още ще бъде модно тази година? Поне едно е сигурно: цветът на тюркоаза във всичките му красиви оттенъци ще се среща често, както по подиумите, така и в продуктите за дома, защото Pantone, компанията, известна със своята Pantone Matching System (PMS) – система за координиране на цветовете, използвана в много индустрии като бои, текстил, пластмаси - но и с ежегодните си прогнози за цветове на годината, го обяви за цвят на 2010. Вдъхновяващи модели с


тюркоазеното като акцент или преобладаващ цвят видяхме в пролетните колекции на повечето известни дизайнери (на снимките 3 модела от Жан Пол Готие) и в много от новите колекции мебели и текстил за дома (на снимките – новата колекция на Мисони за 2010 г; Ottoman, дизайн на Noé Duchaufour Lawrance за Ligne Roset; Sweet 16 Gervasoni, показани по време на парижкото изложение Maison et Objet и мебелния панаир в Кьолн през януари).
Ако не се интересувате професионално от мода или интериорен дизайн, едва ли сте се замисляли колко свързани са те – с общи тенденции, цветови схеми, десени и идеи. Но думата, която ги свързва най-много е стил. Дизайнът е навсякъде около нас – той е средство за лично изразяване, независимо дали си купуваме чанта Прада, караме Mini Cooper или къщата ни е вдъхновена от Франк Лойд Райт. Просто това са различните сфери на дизайна, които много често навлизат една в друга и много вероятно е любителите на даден стил да го прилагат както в начина си на обличане, така и в обзавеждането на своя дом.
Тогава защо да се изненадваме, че много от големите имена в едната област се изявяват почти еднакво успешно и в другата? Коя е водещата не е ясно, но е факт, че модата завладява луксозния интериорен дизайн с голям успех. Някои автори се шегуват, че преди години думата гардероб имаше две ясно различаващи се значения: едното - свързано с модата, а другото - функционално, свързано с обемния обект, съхраняващ нашите модни облекла. Но напоследък разликата между тях се размива – след като модните дизайнери се осмелиха да излязат извън съдържанието на гардероба и да се пробват в сферата на тапетите, килимите и дори мебелите. Това е доста логично – все пак средата и материалите, с които работят дизайнерите в сферата на модата и на интериорa доста се припокриват. Корбюзие казва, че „Добрият дизайн е интелигентност, която може да се види”. И не уточнява кой дизайн – това е валидно за всяка сфера на дизайна.
Интериорният дизайн винаги се е влиял от модните тенденции – както в миналото, така и в модерната действителност. И това е нормално – искаме да имаме най-новото и най-интересното от подиумите и у дома си, на дивана или завесите си, например. Спомняме си как преди години се появи т. нар. Fusion trend (който продължава да властва в много сфери на културата), а след това модата на дантелените мотиви и то съвсем не само върху текстила, но и върху твърди повърхности и дори от твърди материали. Вероятно най-впечатляващ пример за нея е известната дантелена масичка Crochet Table от 2005 година, а по-късно и Crochet Chair - фотьойл на Марсел Вандерс от изплетена на една кука нишка и смола.Но от изложението Maison & Objet в Париж миналия януари бяха показани и нови – като този Crochet chest (Дантелен шкаф) на португалската компания за луксозни мебели Boca do Lobo, част от ограничена серия, носеща показателното име Time Goes By – времето минава. А с тапетите Cut-out Lace' от колекцията S/S 07 'I am Expensiv' за Cole & Son, представена в края на 2009 г. Вивиан Уестууд продължава тази тенденция по свой начин. Сътрудничеството си с известната компания за луксозни тапети тя приема като чудесна възможност „да види идеите си от модата, ‘преведени’ в света на интериора и тапетите”. На Марсел Вандерс е и идеята да предлага на клиентите ‘гол’ диван и избор от 20 ‘тоалета’, с които те да го обличат според моментното си желание – това е представеният на панаира в Милано през 2006 г. и пуснат в производство през януари 2007 г. Moooi boutique concept. За модните компании обединените действия с производителите в сферата на интериорния дизайн са начин да разширят сферата си на влияние извън традиционната, обхващаща облеклото и аксесоарите. Известни са много такива партньорства – например това между Armani Group и Molteni Group, добре познатата и у нас италианска компания за луксозни мебели. То бе обявено в края на 2008 г. с цел производство и разпространение на кухненски системи под името Armani/Dada. Първата им кухня има символично име - Bridge (мост) и обединява общото в стила на двата гиганта – удобство, елегантност и функционалност. Висша мода за кухни, комбинираща луксозни материали като бразилска дървесина sucupira в меден цвят, неръждаема стомана, стъкло и високотехнологичен текстил в същия меден цвят. Следващият им модел е Calyx, представен на изложението в Милано миналата година, и наречен „Изчезващата кухня” заради възможността всички елементи да бъдат скрити зад плъзгащи се врати, отново реализирана в луксозни материали.
Освен Armani и Missoni, Ralph Lauren и Kenzo имат продуктови линии, които пренасят характерния им стил от облеклото към дома. Но вдъхновението и влиянието е двупосочно – не са малко имената, свързани с интериора и архитектурата, които вече имат свои продукти в областта на модата. Както казва Coco Chanel, „Модата е архитектура: това е въпрос на пропорции”.
Вивиан Уестууд
Zaha Hadid
Missoni
BioCouture на Suzanne Lee
През миналата година на пазара се появиха обувки на Lacoste, създадени от Заха Хадид. Дизайнът е резултат на компютърна обработка на логото на компанията и е толкова концептуален, колкото и архитектурните й творения.Гумената конструкция се обвива около крака и се свива и разширява, за да се адаптира към неговата форма. Предлагат се само 850 чифта в 5 варианта.
И известното бразилско дизайнерско дуо Fernando и Humberto Campana имат общ проект с Lacoste – серията ограничени бройки Campanas + Lacoste Limited Edition: 125 броя блузи за мъже и 125 броя за жени и супер ограничена серия, направени по поръчка, 12 броя за мъже и 12 броя за жени. Изработват се на ръка в сътрудничество с Coopa-Roca, социално отговорна организация, базирана във фавела Rocinha на Rio de Janeiro и осигуряваща работа на жените в околността. Най-впечатляващ авторски модел е този от лятната ограничена серия, направен само от познатите ни крокодили-знаци на Lacoste във вид на дантела.
Друго интересно явление – през миналата година няколко големи модни къщи навлязоха и в хотелския бизнес. Логично развитие – както се изразява американското сп. Interior Design „Сега пътниците със силно развито чувство за стил могат и да спят в любимите си етикети, след като модните къщи навлязоха в хотелския бизнес”. При това го правят много успешно - накратко описанието на интериорите в новия хотел Missoni в Единбург е „Пир на цветовете, елегантно координирани в перфектен баланс и хармония.” Легендарният зиг-заг десен на миланската фамилна компания, познат ни от модния подиум и спортните им стоки, сега присъства елегантно в интериорите на хотела. Обществото говори за себе си чрез облеклото. А висшата мода е огледалото на обществото, автопортрет и, според историците, тя възниква в резултат на търсенето на средство обществото да се идентифицира и така още с появяването си, съзнателно или не, тя служи на политически цели. И проследяването на процесите в нейното развитие се превръща в проучване на скритите тенденции в развитието на обществото. Разбира се, тук става въпрос не сезонните тенденции, а за анализ на по-дълги периоди, обхващащи години, дори десетилетия. Същото се отнася и до тенденциите в дизайна като цяло – една модна вълна, заливаща другите, често носи насоките за това, което ще последва.
Модерна поговорка сред професионалистите гласи: „Ако искаш да знаеш какви ще са горещите тенденции след десет години – не говори с дизайнер: говори с учен.” Спомняме си колко интересни нови продукти бяха показани в Милано през миналата година по време на панаира – едно от най-посещаваните изложения с 32 000 посетители за шестте дни на панаира беше Tokyo Fiber '09 Senseware. Един от продуктите, които получиха най-голяма популярност е Smash - специален нетъкан полиестерен текстил от дълги влакна, който пропуска светлина и може да се манипулира чрез технология за горещо формоване и да се оформя подобно на стъклото чрез надуване и от който компанията за индустриален дизайн Nendo е произвела осветителни тела, вдъхновени от японските хартиени фенери. [Photo]Освен предимства за нас, потребителите, науката в модата, също както и в други области, се опитва да помогне на планетата за запазване на екологичното равновесие. Интересен пример е проектът BioCouture на Suzanne Lee – творчески директор в Училището по мода и текстил в Central Saint Martins College of Art & Design, Лондон и автор на книгата ‘Fashioning the Future – Tomorrows Wardrobe‘ („Оформяне на бъдещето – утрешният гардероб”) . Представете си, че можехме да ‘отглеждаме’ дрехи така, както отглеждаме растения! С този проект се цели производство на дрехи от отглеждана в лаборатория бактериална целулоза – ‘платът’ израства буквално в съд с течност! На снимката са показани ръчно ушити якета деним преди и след боядисването им.Смята се, че тенденциите, особено в модния дизайн, са нещо преходно и много бързо променящо се, но има и такива, които придобиват популярност за дълго, появяват се отново и отново. Една от тях е свързана с желанието ни да опазим природата и да използваме екологични продукти и то не само за храна, а във всички сфери на живота. Ролята на интериорния дизайн в осигуряването на качество на живота ни до голяма степен зависи от това. Едва ли преди година-две много от модерните младите майки се бяха замисляли до колко безопасни са многоцветните детски мебели, например, които се появяват на пазара, специално у нас. Днес това вече е един от основните въпроси, които се обсъждат във форумите. А по света изискването за екологичност, безопасност и природосъобразност на продуктите на дизайна се превръща в стандарт. Темите за устойчиво развитие вече присъстват във всички медии и станаха сякаш мода, дори и тук.
Дискусиите за устойчиво развитие на дизайна се появиха на световната сцена през първите години на новия век. Вероятно тогава беше момента, когато достатъчно много хора започнаха истински да се интересуват и постепенно „зелената” тема стана особено популярна, дори модна. Пазарите се адаптират бързо към това, защото виждат добър източник на доходи и може би много скоро „зелен” ще се превърне в скъп статус символ и тъй като висшата мода и луксозните стоки са елементите на езика за класово различие, вероятно това ще бъде начина ‘старите пари’ да се отличат от ‘новобогаташите’. Може и да звучи твърде иронично, но тенденцията „зелен” и етикетите „еко” и „устойчив” да се превърнат в глобална мода и нещо като реакция на разточителството на консуматорското общество от близкото минало, изглежда доста реалистична в наши дни.
Да, наистина, думите, които най-често свързваха до скоро модата и интериорния дизайн са лукс, богатство, стил, шик, тенденции – това е популярният начин на представянето на професията на дизайнерите в тези сфери в пресата и интернет пространството. И много по-рядко се споменават ергономичност, безопасност, качество, здравословен, а това са основните неща, с които би трябвало да се занимава един професионален дизайнер, освен с естетиката. Защото дори и най-красивата дреха губи смисъла си, ако не можем да се чувстваме добре с нея, а бляскавите интериори трябва да бъдат и удобни и безопасни за всеки от обитателите – и децата и възрастните. Добре би било сега, когато вече информацията е толкова лесно достъпна, клиентът да чете и за това, че зад външния блясък дизайнерите всекидневно се борят и с проблеми като функционалност, безопасност, хармония и баланс, решаването на които води до най-важното – неговото благополучие, във всякакъв смисъл – и физически и емоционално. И общото между дизайнерите във всички сфери е способността им да решават проблеми. Затова те лесно прескачат от една сфера в друга, появяват се вдъхновяващи сътрудничества, водещи до интересни иновации и невероятни нови продукти.



Share

Comments

share

"Like movie directors, designers are the keepers of the vision and build the interdisciplinary teams that are needed to achieve it”

Paola Antonelli

Popular posts from this blog

My home is my fortress, my office, my gym ...*

 Undoubtedly, 2020 will go down in history as the year in which (almost) we all moved our workplace home. The world we live in, and with it the world of design, is changing at a dizzying rate. And all together we are trying to catch up with the changes, each one in his own way. We learn to live mostly online, while rediscovering some abandoned ways of communicating, such as walking and long phone conversations or communicating in a very small circle. In recent months, we had also to get used to an unexpected development of one of the major global trends - from living in a globalized to living in a local, microworld. With periods of forced closure, our home has become a refuge from the uncertain world outside and a stage for all activities in everyday life. It is no longer a place to cross, but a "base camp". We have learned to appreciate again the importance of the home environment, the yard, the balcony and the garden. And we quickly had to think about what we like in our ho

Supersalone shows what the international furniture fair should look like in the future *

 * A translation of my article in "More for the house" photo Temenouzhka Zaharieva After more than a year of restrictions due to the pandemic, which excludes any exhibitions, trade fairs and events, and after several delays, the largest international event dedicated to furniture and interior design - the Milan Fair, although on unusual dates, is a fact. Supersalone , the special event of Salone del Mobile  curated by Stefano Boeri took place from 5 to 10 September 2021.  It proposed a new interesting format that shows what the international furniture fair should look like in the future - with a sustainable design, prevailing digital information, and a holistic approach. In just a few months, Salone del Mobile.Milano managed to organize and hold its special event, which gives hope for a fresh start. Of course, it was limited to the first four of the 24 pavilions at Fiera Milano, where 1,900 projects of almost 69,000 square meters were displayed. But this was actually the goal

Inspiration From the Coming Up Salone

As President Maria Porro says in an interview for Stylepark, Salone del Mobile is not just an international furniture trade fair, but a catalyst as well... it makes us think about the direction furniture design needs to take in the future." So, let's have a look at some inspiring new designs that I think may be a sign for that direction.  Art Deco and desire for luxury seem to be back again along with the global trend for real sustainability. Pacific is the continuation of a design process begun in 2010 with the iconic Redondo collection by Patricia Urquiola for Moroso: Soft lines and curves everywhere, too. Ditre Italia | Clip bed GIULIA , a new kitchen, completely handmade with a very high component of technology and home automation, design by Luca Mattoni who "wanted to take the kitchen concept even further, conceived as a design object capable of changing the face of the environment in which it is located. A kitchen that reinterprets the standard idea of ​​how this