Tuesday, September 29, 2015

В кухнята на бъдещето може и да не готвим

Или поне не по познатия ни начин и дори не лично.  Представете си, влизайки в кухнята си след дълъг работен ден да намерите ухаещо и топло любимото ви ястие, сякаш приготвено от  звезден готвач. Това може и да звучи като история от фантастичен филм, но е факт, че първата в света кухня-робот е на път да стане реалност. Тя беше демонстрирана вече няколко пъти тази година и е разработена от екип от британски учени от Moley Robotics. Да, наистина, в момента тя може да направи само крем супа от раци и изисква всички съставки и прибори да са предварително позиционирани перфектно. Целта обаче е потребителите да имат готова версия в рамките на две години, на цена от около 10 000 £ ($ 14,600). Компанията предвижда да можете да свалите библиотека от рецепти от цифров магазин, които вашият робот-готвач да използва.
сн. Sebastian Anthony
Кухнята робот всъщност имитира точните движения на Тим Андерсън, победителя от телевизионното шоу MasterChef 2011. Moley Robotics създават точно копие на кухнята и с няколко камери записват Anderson докато прави крем супа от варени раци. Записът е правен пет пъти, с лед което те вземат най-чистите движи от всяка серия и ги поставят в база данни, която се управляват от персонален компютър, използващ специална операционна система. Интересното е, че когато попитали този майстор готвач дали приготвената от робота супа е по-вкусна от неговата, той отговорил утвърдително: "Да, той е по-надежден и всеки път я прави максимално добре. Докато аз съм само един човек и всеки път допускам вариации."

A robot in the Robotic Kitchen prototype
сн. Reuters
Разбира се, всичко това са само опити, свързани с много още проучвания и разработки, но има и други, малко по-реалистични виждания за кухнята ни да речем след 10 години. В разпространена неотдавана концепция на ИКЕА домът ни и по-специално кухнята в него през 2025 година ще се отличава с гъвкавост и многофункционалност. И ако до скоро диванът ни беше любимата мебел, в следващите години може би масата ще стане основната част от мебелите в дома, смята Magnus Engman, който отговаря за дизайна в ИКЕА. "Това е новото гъвкаво мислене за дома". И очаква тенденцията да продължи, като прогнозира, че на масата в дома си хората не само ще се хранят, играят и се забавляват, но и ще готвят.

Concept Kitchen 2025
Concept Kitchen 2025

Скрити индукционни бобини ще затоплят тенджери и тигани и така ще се елиминира необходимостта от печка в малките жилища. Тази 'умна маса' ще може да ни помогне и с рецепти за приготвяне на храната, с измерване на количеството на продуктите и т.н. С помощта на камера върху повърхността на масата ще се прожектират рецепти, свързани с продуктите, които поставяте на масата. А модерно килерче ще съхранява и охлажда храна в прозрачни отделни контейнери на отворени рафтове като този дизайн помага хората да се вдъхновяват за готвене от това, което е под ръка, вместо да купуват повече. Също така ще се пести енергия: технологията с индукционно охлаждане, вградена в рафтовете, реагира на специалните стикери върху опаковката на храната, за да поддържа в контейнерите правилната температура.

Concept Kitchen 2025
 Проектът е разработен съвместно с дизайнерска компания и отделите по дизайн в известни университети в Холандия и Швеция и е част от концепцията на ИКЕА за кухнята на бъдещето, представена по време на изложението в Милано тази година.

Това са само малка част от идеите за кухнята на бъдещето, но повечето от тях изглежда са насочени или към начинаещи готвачи, които едва ли упражняват редовно тази дейност, или към богатите потребители, които нямат време или интерес към готвенето, но предполагат, че при други обстоятелства може би си заслужава да опитат. Но само с технология, която до голяма степен прави всичко за вас. 

Thursday, September 03, 2015

Революция... в тоалетните*

Публикацията ми във в. Дневник
Една от причините за растящото значение на банята, включително и като брой на изпълнявани функции, е постоянната липса на време. За нас става все по-необходимо да намираме време за отпускане и почивка, а най-бързото решение на този проблем е наличието на удобна, приятна и добре оборудвана баня. Това естествено води до стремеж към все повече предложения от страна на производителите: SPA терапия, цветотерапия, парна баня, масаж с водни струи, йога във ваната и до съсредоточаване на интереса на дизайнери и производители върху новите технологии и иновациите, които биха помогнали за постигане на такава удобна, добре функционираща, екологична и добре оборудвана баня.

Това допринесе за множество интересни иновации като изброените по-горе възможности за различни видове терапия, но също така и за контролиране на количеството водна струя, програмиране на температурата й, прилагане върху смесителите на специална антибактериална обработка, която не се отмива, и т.н. Всички тези иновации, за които всички вече сме чували, бяха представени и по време на провелото се през април най-голямо международно изложение, посветено на баните, ISH във Франкфурт. Това е мястото, където на всеки две години най-известните фирми за обзавеждане за бани показват новите си продукти и вложените в тях иновации. Но през тази година сякаш наред са тоалетните и думите, които много често се чуваха по време на изложението, бяха "революционна технология", при това най-вече по отношение на тоалетните. 

"Идеал стандарт" - AquaBlade™ 

Нови технологии

Едва ли неспециалистите биха се съгласили с такива определения, но замисляли ли сте се колко е важно да имаме удобството лесно и безпроблемно да поддържаме в баните си перфектна хигиена? А революционните технологии в тоалетната позволяват точно това. Например най-новият патент на "Идеал стандарт" AquaBlade™ е технология, която предоставя оптимален поток на водата в тоалетната чиния при всяко измиване, и покрива всеки сантиметър от керамиката за чиста тоалетна чиния. При традиционните съвременни тоалетни водата не покрива цялата тоалетна чиния и приблизително 20% от нея остава неизмита.

Резултатът на пълно измиване с AquaBlade™ се постига с малка консумация на вода заради интегрираните микропрорези и е много по-тихо, защото водният поток се движи плътно по повърхността на тоалетната чиния с минимална турбуленция и максимална ефективност. Технологията е удостоена с престижната международна награда за дизайн Red Dot.

Може да се каже, че тя всъщност представлява следващият етап на обявената по-рано технология на производство на тоалетни чинии без ръб (rimless),  която позволява лесен достъп за почистване, защото областта под ръба обикновено е най-трудно достъпното място както за водата, така и за почистване.  Много други производители, познати и на нашия пазар като например Roca и Catalano вече предлагат тази rimless технология, която постепенно се превръща в стандарт. Италианската компания Catalano също нарече революционна своята нова серия rimless тоалетни, защото освен това имат собствен патент за глазура на керамиката, която не задържа никакво замърсяване. 

Хубавото е, че споменатите технологии не са обвързани с конкретни модели - тенденцията е те да се интегрират и към съществуващи модели. А някои от продуктите вече се произвеждат и в България - през юли в завода в Севлиево стартира редовното производство на първия модел с AquaBlade™ технология. До началото на 2016 година в редовно производство ще влязат общо 10 модела, което ще превърне завода в производител с най-голям производствен обем за тази технология в света.

Умни тоалетни

“Flowsky” - Toto

Другата насока на приложение на новите технологии са бидета с дистанционно контролирано затопляне на седалката, измиване и сушене, както и възможност за предварително програмиране на настройките, нощно осветление и сензори за откриване на наличие на потребител и др. А американската KOHLER Karing Integrated Toilet е тоалетна и биде в едно с интегрирани такива технологии и вградена дезодорираща система с карбонов филтър, който неутрализира миризми в продължение на една година.

TOTO, друга американска компания, е включила в новите си модели WASHLET седалки от устойчива на замърсяване и лесна за почистване пластмаса, изработена на основата на силикон. Дистанционното им управление може да запамети настройки за двама потребители, достъпни само с натискане на едно копче.

Засега достъпни само за японския пазар са и моделите Flowsky на Toto, които измерват съдържанието на глюкоза, нивата на хормони и показателите за възпаления в урината. Данните потребителят след това може да изпрати на лекуващия си лекар.

Съществуват, разбира се, и системи с много други възможности. Тенденцията да се предлагат все повече умни тоалетни отдавна не е нова за Япония - там 75% от домовете притежават такива, но за Европа тя едва сега започва да се налага на пазара. Целта е, както беше казано в мотото на изложението ISH във Франкфурт, да имаме интелигентно интегриране на дизайн и технологии, за да направим живота си по-качествен и по-лесен.
Share

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.