Saturday, September 13, 2014

Умен дом*


Share   "Когато не сте вкъщи, случва ли ви се да ви притесняват въпроси като: "Дали изключих всичко? А включих ли алармата?" С умен дом ще можете да си отговорите много лесно на тези въпроси с един бърз поглед към вашия смартфон или таблет.

И не само това - вашият бъдещ дом ще бъде интелигентен и ще реагира гъвкаво на нуждите ви: стените ще могат да се преместват, ако решите да правите парти и имате нужда от малко повече пространство. А хладилникът ще ви казва на кои продукти срокът на годност изтича и трябва да се заредят отново. Ще можете да готвите и да четете рецептата на холографско изображение върху плота на печката.

Идеята за дом, който е в състояние да взаимодейства със собствениците си като разумен индивид е фантазия, занимаваща хората още от края на 60-те и началото на 70-те. Изглежда, че тази мечта е на път да се превърне в реалност. Още през януари тази година CES 2014 (търговско изложение за потребителска електроника и технологии, което се провежда всеки януари в Лас Вегас, Невада) ни позволи да надникнем в близкото бъдеще, когато в интуитивни интелигентни домове ще можем да контролираме едва ли не всичко с помощта на едно приложение за смартфона си. В центъра на вниманието тогава беше компанията SmartThings, която предлага възможност да превърнете смартфона си в дистанционно за контрол на всички интелигентни устройства в дома – от интелигентни ключалки до интелигентни крушки и интелигентен хладилници.

Днес Smart Things е част от групата Open Innovation Center на Samsung и това обединение даде възможност – по време на световното търговско изложение за потребителска електроника и домакински уреди IFA в Берлин миналата седмица, да бъде представена една напълно интегрирана умна къща. С помощта на пакет от интелигентни сензори, технологията предлага пълен достъп и контрол върху всяко устройство и домакински уред в къщата, включително хладилници, перални машини, климатици, робот-чистач чрез интегрирано приложение, инсталирано например във вашия смартфон. Ще можете да активирате гласовия контрол и когато кажете "почистване на къщата", вашият робот-чистач ще започне да работи, а когато кажете "Отивам в леглото", цялата къща ще се затъмнява автоматично.

Моят дом е умен

Умният дом ви осигурява спокойствие, тъй като позволява да останете свързани с дома си дори и по време на годишната ваканция. Ще можете да видите какво става в дома ви чрез IP камера, да получавате известия за това кой е на вратата ви, така че да може да се отвори вратата за тях, дори и ако сте далеч.

А за да можете да трансформирате функциите и размерите на стаите във вашия умен дом, ще трябва да използвате разработка като CityHome на MIT Media Lab - интердисциплинарна изследователска лаборатория в Масачузетския технологичен институт, посветена на проекти обединяващи технологии, мултимедия, науки, изкуство и дизайн...."

__________________

* Това е част от статията ми във в. Дневник, където можете да прочетете и останалата част. 

No comments:

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.