Saturday, September 21, 2013

Бог е в детайлите - Сверяване на часовника по London Design Festival*

Септември е и Лондон отново се превръща в епицентър на световния дизайн. За десетина дни улиците, алеите, изложбените зали и пространства са окупирани от огромно разнообразие от интересни събития, в които основно е участието на мебели, осветителни тела, подови настилки, декоративни материали и привидно безкраен списък от вдъхновяващи дизайнерски идеи и решения.

За много специалисти най-голямото и значително дизайн събитие през този сезон вече има капацитета да конкурира най-популярното и най-старо изложение в Милано, приковаващо вниманието ни всяка пролет. London Desigh Festival стартира през 2003 г. като ежегодно събитие за дизайн и архитектура, чиято цел и амбиция е да изгради представата за Лондон като световна столица на дизайна.

Тази година той включва над 300 проекта, архитектурни изложби и събития, разпръснати из целия град, като известните 100% Design, Design Junction, Tent-Superbrands, Decorex, Focus/13 и Tent London, в които участват някои от най-добрите дизайнери и архитекти на световно ниво. 

Темата на фестивала, който се откри на 14 септември и ще продължи до 22 септември, е "Дизайнът е навсякъде".Със сигурност символ на тазгодишното издание ще бъде скулптурата Endless Stair ("Безкрайна стълба"), направена от северноамериканска магнолия със възобновяваща се, сравнително по-евтина и по-твърда широколистна дървесина. За създаването на фигурата архитектурната компания dRMM е комбинирала 15 стълби, а проектът е резултат от съвместната им работа с инженерната компания Arup и Американския съвет за износ на широколистна дървесина.Инсталацията е разположена на поляната пред Tate Modern – художествената галерия на южния бряг на реката, помещаваща се в бивша централа. Посетителите могат да се изкачват по лабиринта от стълби с височина 7.7 метра и да погледнат от различни гледни точки към силуета на града през река Темза.

Най-старото и най-голямо изложение 100% Design се разпростира на 20000 кв.м площ в изложбения център Earls Court и тази година включва събития като 3D Home Factory, Retail of Tomorrow – визията на Zaha Hadid Architecture/Samsung Europe за бъдещето на търговията на дребно, Future Bathroom – банята на бъдещето, Textile Futures – бъдещето на текстила според училището за дизайн Central Saint Martins, и много други. Ron Arad ще покаже последния си проект – очила, разпечатани на 3D принтер.


Огромното количество изложби и събития са обединени от две големи теми – влиянието на иновациите и изкуството на традиционните занаяти върху съвременния дизайн.

Design Museum в сътрудничество с Агенцията за иновации представят нова голяма изложба The Future is Here ("Бъдещето е тук"), разказваща за невероятните и бързи промени в производството, които трансформират света; за революционната промяна и на ролята на потребителите, които стават участници в процеса на създаване и на разпространение на продуктите; за тенденцията на персонализиране на продуктите и споделяне на дизайна; за възможността производителите да предлагат персонализирани обувки в световен мащаб или 3D печатни кукли с функции, които потребителите могат да проектират и да поръчат онлайн.

С толкова много шум в момента около 3D печатането не е изненада, че едно от най-интересните събития по време на Лондонския фестивал на дизайна е изложбата "Какво можете да направите с 3D принтер?"


Преглед на оригинала Tom Dixon, лампа Cell-pendant

*Това е част от статията ми за Лондонския фестивал на дизайна 2013, публикувана в последния брой на Капитал LIGHT.
Share


ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.