Saturday, May 19, 2012

*Витрина на световния дизайн                                                           Теменужка Захариева
Всяка година през месец  април Седмицата на дизайна в Милано предлага една шарена витрина на световния дизайн, примамлив отрязък на ‘светът сега’, защото дизайнерите по природа имат склонността да усещат носещите се във въздуха тенденции и да ги вграждат в продуктите си. А това позволява на панаира в Милано да улови духа на времето както никое друго събитие по света.
Тенденциите от панаира:
Животът се премества навън
На пръв поглед изглеждат като мебели за сядане в дневната и само след внимателно вглеждане забелязваме, че удобните възглавници са направени всъщност от водоустойчив материал, разработен за използване навън. А специалното покритие на дървените мебели и класическите аксесоари за интериора като малки странични масички и табуретки ги трансформира в удобни и елегантни мебели за градината.
Колкото и да се говори, че съвременния млад човек живее в интернет, една друга тенденция сякаш доказва, че, напротив, днешните млади хора съвсем не са загубили връзка с природата и особено с настъпване на пролетта животът се премества максимално на открито. Тенденцията за изнасяне на удобството и качеството на живот от дневната под открито небе непрекъснато се засилва през последните години. Когато най-накрая сме се освободили от отговорностите на работния ден, независимо дали това ще бъде само за няколко минути или за дълги часове забавление и общуване с приятели, ние искаме да можем да се настаним удобно и да се наслаждаваме на живота в стилна обстановка.
Дизайнерите и производителите бързо отговориха на тази тенденция с огромно количество нови и оригинални мебели за навън, които спокойно бихме могли да използваме и в дневната. Колекция Canevas

Колекцията Canevas на младата дизайнерка Charlotte Lancelot за испанската компания Gandía Blasco прави невероятно оригинална връзка на ръкоделията на нашите баби с модерните пикселирани образи.   А компанията ги представя като продукти с използване 365 дни в годината, където си изберете – в Алпите, на Средиземноморските плажове или в Централно-Европейските гори.

За новата колекция мебели за навън и вътре Vieques на Kettal дизайнерката Патриция Уркиола разказва, че е резултат от 2-годишно търсене и разработка на специален тримерен текстил, който всъщност представлява уголемен размер на конструкцията на филтър за кафе.  Текстилът се използва за мебелите и за килими. Устойчив е на климатични промени и на ултравиолетови лъчи, а едновременно с това е мек и приятен за седене.Баните - Wellness: наблюдава се все повече търсене на продукти за спа-процедури у дома

Отново заради трудната икономическа ситуация в целия свят  вече не е особено практично да отлетим за спа-почивка до някоя екзотична дестинация. Все повече хора се опитват да пресъздадат отпускащата луксозна атмосфера на местата за спа-процедури в своя дом – проектирана подходящо нашата баня успешно може да ни помогне за приятното бягство от стреса на ежедневието. Тя си остава единственото място, където можем да се радваме на неприкосновеност, да се подготвим за деня и да се разтоварим след работа, мястото където заетите майки най-накрая остават сами и могат да поглезят и себе си.

Естествено, в резултат на това се наблюдава значително по-голямо търсене на продукти за спа-процедури у дома. Най-търсени са душовете с широка струя тип "тропически дъжд", с много дюзи с различно налягане и впръскване на водата – едри капки, мъгла, струи, разположени на стените и тавана на душа, дюзи за впръскване на аромати, терапевтични процедури със светодиоди, домашна сауна,  душ-кабините с пара.

Производителите предлагат настройки на водните струи, които позволяват режим на воден масаж и акупунктура, струи с режими „водопад“, „дъжд“ и „пара“, а удобната сгъваема седалка може да бъде и за двама, ако искате да сте с компания. Все повече се акцентира върху вградените технологии за спестяване на вода – чрез на вкарване на въздух и намаляване на общото количество на струята или по друг специален начин.

 * Това е част от днешната ми публикация в Капитал LIGHT  с тема HOME:
 

Share

No comments:

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.