Sunday, January 15, 2012

Какъв би бил домът ни през 2015 година?

Цялата статия можете да прочетете в Дневник, а тук можете да видите повече илюстрации.

 Не казваме домът на бъдещето, защото става въпрос за най-близко бъдеще. Най-вероятно той ще бъде по-малък и много по-ефективен по отношение на използваната енергия. Продължаващата икономическа криза оказа влияние не само върху броя на новопостроените жилища, но и върху вида и размера на тези, които все пак се строят. Логично е да се запитаме как точно се променят те и доколко промените са трайни.

Интересни са резултатите от проучване с такова заглавие, което американската Национална асоциация на строителите на жилища е направила сред членовете си – дизайнери, архитекти, производители - през 2010 година. Обобщени накратко те показват няколко основни тенденции.

Средностатистическият нов дом за едно семейство ще бъде по-малък и ще има повече зелени характеристики.

Дневната или ще изчезне, или ще се слее с други пространства в дома – например с кухнята, където задължително ще има място за хранене.

Много вероятно е да се появи отново "Голямата стая" (позната ни и от нашето недалечно минало).

Енергийно-ефективните прозорци и продуктите от композитно дърво* ще бъдат сред най-разпространените ‘зелени’ елементи на жилищата.                                                                                   
Все по-рядко ще се срещат трапезарията, медийната стая, както и така удобната и популярна сред американците mudroom – сервизна стая, където да измиете калните си обувки и да оставите изцапаните дрехи от градината, например. Мокрите помещения и гардеробните стаи няма да изчезнат, но ще се смалят.

Най-съществена е тенденцията за ефективно използване на ресурсите – новите жилища ще имат мощна изолация, баните и тоалетните ще бъдат оборудвани подходящо за икономично използване на водата, ще се използват само енергоспестяващи прозорци, а системите за използване на слънчева енергия ще стaват все по-популярни.

Всички тези очаквания вероятно могат да се отнесат и към нашите домове от близкото бъдеще, а и за Западна Европа, където в резултат на икономическата криза за първи път от Втората световна война насам следващото поколение ще бъде по-малко богато от предишното. Наистина, откакто кризата започна, все по-малко чуваме да се говори за климатичните промени, но намаляването на природните ресурси и увеличението на населението са факти, които няма как да не променят стила ни на живот, съответно и средата, в която живеем. Вместо да искат повече, хората ще искат по-качествени продукти на по-ниска стойност.

Интересни са и разработките на дизайнерите, които ще направят домовете ни по-ефективни и в крак с най-мощната съвременна тенденция за живот, съобразен с природните закони.

По време на Холандската седмица на дизайна през октомври 2011 г. особено впечатляващ беше проектът, представен от Philips - Microbial Home – един поглед в бъдещето за това какво би било възможно да се направи, за да се промени домашната среда в съответствие със законите на природата.

Проектът е предложение за интегрирана циклична екосистема, където изходът от всяка функция е вход за друга. Дизайнерите на Microbial Home казват: "Ние виждаме дома като биологична машина, която филтрира, обработва и рециклира това, което обикновено смятаме за отпадъци – боклуците, отпадъчните води от каналите. Той ни предизвиква да преосмислим мъдростта на идеята да унищожаваме бактериите, които ни заобикалят и предлага стратегии за разработване на балансирана микробна екосистема в дома."

Проектът включва и системи като градския кошер, който не само спомага за опазване на видовете, но и за завръщането на пчелите в града. Дизайнът му е много нетрадиционен, но отговаря на естественото поведение на пчелите. Състои се от две части: вход и място за засадени цветя от едната страна и оранжев стъклен съд с рамки с формата на пчелна пита във вътрешността. Оранжевата светлина позволява на пчелите да виждат, а рамките – да изграждат своите восъчни клетки..

 
хладилникът
 Друг елемент на проекта е системата paternoster. Тя разгражда пластмасовите отпадъци чрез използване на гъби. Техните ензими разграждат пластмасата и я превръщат в храна, а резултатът е годни за ядене гъби (ако мастилата на пластмасата не съдържат токсични материали).

Microbial Home включва и "метанов биоразтрадител" (methane bio-digester) – кухненски остров, който генерира енергия за готвене и отопление. Включва повърхност за рязане, мелачка за отпадъци и уред за готвене на газ. Газ се произвежда от бактерии, които се хранят с органични отпадъци. Отделеният от тях метан се събира и се използва във вградения уред за готвене, за осветление или за загряване на водата в тръбите за отопление.

Домът е обзаведен и с така наречения килер за храна – маса за хранене, която изпълнява двойна функция като система за съхраняване на хранителни продукти и охладител чрез изпарение, нещо като естествен хладилник. Центърът на масата се състои от вградени кутии от теракота, а външната им повърхност се загрява от тръбите с топла вода от метановия bio-digester. Разделенията имат различен обем и дебелина на стените и така осигуряват пространства с различна температура за съхраняване на различни видове продукти...
Share

No comments:

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.