Tuesday, May 19, 2015

Милано 2015 - тенденции*

Колекцията на Патриция Уркиола за B&B
Колекцията на Патриция Уркиола за B&BАвтор / Източник: B&B
И този април над стотици хиляди търговци, интериорни дизайнери, архитекти и журналисти се стекоха на традиционния панаир в Милано, за да потърсят най-новото и най-интересното, представени от над 1300 международни марки дизайн. 
А FuoriSalone
 (буквално, "извън Salone") всяка година е мястото, което привлича търсещите нетрадиционен дизайн. И още стотици изложби в по-малък мащаб, разпръснати в града, показаха работи на нови и експериментални дизайнери, галерии и институции. Всички те заедно формират пулса на световния дизайн, показват оформящите се тенденции, за които ще се говори поне до следващото изложение.                                  
Ето някои от тях:
Аl fresco обзавеждане като в интериора Виждаме все повече нови продукти, които отговорят на нарастващото търсене на мебели за навън, които по всичко приличат на мебелите, проектирани за интериора. Като тапицираните дивани, изработени от нови материали и с помощта на иновативни технологии DOUBLE, дизайн на Rodolfo Dordoni за RODA и тези от колекцията на Патриция Уркиола за B&B.Колекцията на Патриция Уркиола за B&B
Модерните материали и технологии Един от тях отново е медта, но по време на тазгодишното изложение в Милано освен че се срещаше навсякъде, тя често се комбинираше с най-различни други материали.
Другият модерен материал за интериора се очертава да бъдат познатите от старите къщи и у нас циментови плочки. Те много успешно се завръщат с оригинален модерен дизайн. Bisazza показаха красива колекция от разноцветни геометрични десени, създадени от India Mahdavi.
RIVA 1920 – шкаф за вино
RIVA 1920 – шкаф за виноАвтор / Източник: RIVA 1920
И тази година много дизайнери успешно съчетават традициите на занаятите и ръчния труд с новите технологии и материали.  Пример за това е колекцията LEDS Clay на холандските дизайнери Maarten Baas и Bertjan Pot  включва огледала и осветление в различни форми, направени от неравномерно формована цветна глина около стоманена рамка. А в нея са вградени разноцветни светодиодни лампи.LEDS Clay на холандските дизайнери Maarten Baas и Bertjan Pot
Известният с артистичните си хрумвания и оригинални проекти Marcel Wanders представи новата си компания за килими, върху които могат да се печатат всякакви фотореалистични сюжети и десени в голям мащаб. Moooi Carpets инвестират няколко милиона евро и в продължение на две години разработват нова революционна машина - Chromojet printer с над 100 m дължина, която може да печата образи с ширина 4 метра в хиляди цветове с много голяма прецизност. 
Традиционната представа за офиса и дизайна на пространството в него вече е остаряла.Teхнологиите промениха изцяло начина, по който хората работят и, съответно, дизайнът на пространствата, в които работим. Новата концепция за дизайн на работните места вече включва много повече зони за срещи, разговори и обмяна на идеи, които да стимулират работния процес. Италиански дизайнер Michele De Lucchi например вярва, че стоенето и ходенето са от решаващо значение за развитието на мисълта.
Ето защо той разработва специална инсталация за изложението, "The Walk", един футуристичен офис, в който има 4 тематични зони:
- Club – място за социални контакти и обмяна на идеи,
- Free Man – място за индивидуална работа и работа в малки колективи,
- Agorà – конферентна зала,
- Laboratory – зона за творчество и комункации.
Част от
Част от "The Walk" на Michele De LucchiЧаст от Част от "The Walk" на Michele De Lucchi
Автор / Източник: www.schreinerei-lignum.de
Автор / Източник: www.inhabitat.com
Това, разбира се, са само една малка част от многобройните нови продукти и идеи, представени по време на 54-тото издание на Salone del Mobile , но те очертават някои от основните тенденции и насоки на развитие на дизайна поне за тази година.

No comments:

ShareThis

“The idea that design is the development of a series of progressive sketches is romantic and not very accurate,”

Charles Eames noted back in 1964.